Beperkt door wat we niet zien

De wijsheid van de berg

In het oude China stond bovenop de berg Ping een tempel waar de verlichte Hwan woonde. Van zijn vele discipelen is er ons maar één bekend, Lao-li. Meer dan 20 jaar studeerde en mediteerde Lao-li onder de grote meester Hwan. Hoewel Lao-li een van de slimste en meest vastberaden discipelen was, moest hij de verlichting nog bereiken. De wijsheid van het leven was niet van hem.

Lao-li worstelde dagen, nachten, maanden, zelfs jaren met zijn lot totdat op een ochtend de aanblik van een vallende kersenbloesem tot zijn hart sprak. “Ik kan niet langer vechten tegen mijn lot”, dacht hij. “Net als de kersenbloesem, moet ik me gracieus neerleggen bij mijn lot.” Vanaf dat moment besloot Lao-Li zich terug te trekken van de berg en zijn hoop op verlichting op te geven.

Lao-li zocht naar Hwan om hem zijn beslissing te vertellen. De meester zat voor een witte muur, diep in meditatie. Eerbiedig benaderde Lao-li hem. ‘Verlichte’, zei hij. Maar voordat hij verder kon gaan, zei de meester: “Morgen ga ik met je mee op je reis de berg af.” Meer hoefde niet gezegd te worden. De grote meester begreep het.

De volgende ochtend, voor hun afdaling, keek de meester uit in de weidsheid rond de bergtop. “Vertel me, Lao-li,” zei hij, “wat zie je?” “Meester, ik zie de zon net onder de horizon beginnen te ontwaken, kronkelende heuvels en bergen die kilometers ver gaan, en in de vallei beneden, een meer en een oude stad.” De meester luisterde naar het antwoord van Lao-li. Hij glimlachte en toen zetten ze de eerste stappen van hun lange afdaling.

Uur na uur, terwijl de zon de hemel doorkruiste, zetten ze hun reis voort en stopten slechts één keer toen ze de voet van de berg naderden. Opnieuw vroeg Hwan aan Lao-li om hem te vertellen wat hij zag. “Grote wijze, in de verte zie ik hanen terwijl ze rond schuren rennen, koeien die slapen in ontspruitende weiden, ouderen die zich koesteren in de late middagzon en kinderen die ravotten bij een beekje.” De meester bleef zwijgend lopen tot ze de poort naar de stad bereikten. Daar gebaarde de meester naar Lao-li, en samen zaten ze onder een oude boom. “Wat heb je vandaag geleerd, Lao-li?” vroeg de meester. “Misschien is dit de laatste wijsheid die ik je zal meegeven.” Stilte was het antwoord van Lao-li.

Eindelijk, na een lange stilte, ging de meester verder. “De weg naar verlichting is als de reis de berg af. Het komt alleen tot degenen die beseffen dat wat men op de top van de berg ziet, niet is wat men onderaan ziet. Zonder deze wijsheid sluiten we onze geest af voor alles wat we vanuit onze positie niet kunnen zien en beperken zo ons vermogen om te groeien en te verbeteren. Maar met deze wijsheid, Lao-li, komt er een ontwaken. We erkennen dat je alleen zo veel ziet – wat in werkelijkheid helemaal niet veel is. Dit is de wijsheid die onze geest opent voor verbetering, vooroordelen wegneemt en ons leert te respecteren wat we eerst niet kunnen zien. Vergeet deze laatste les nooit, Lao-li: wat je niet kunt zien, kun je vanaf een ander deel van de berg zien.”

Toen de meester ophield met spreken, keek Lao-li naar de horizon en terwijl de zon voor hem onderging, leek hij in zijn hart op te komen. Lao-li wendde zich tot de meester, maar de grote meester was verdwenen. Dus het oude Chinese verhaal eindigt. Maar er is gezegd dat Lao-li naar de berg terugkeerde om daar zijn leven verder te leiden. Hij werd een grote verlichte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s