Nikki

Nikki’s moeder kampt met psychische problemen: ‘Ik heb het lang genegeerd’

Nikki Eernisse groeide op met ouders die niet goed voor haar konden zorgen. Nikki’s moeder Karin kampt met de persoonlijkheidsstoornis Borderline en haar vader speelt geen grote rol in haar leven.

Nikki is slechts 11 jaar als ze voor het eerst wordt gefilmd. Nu, zes jaar later, kijkt de jonge vrouw met een dubbel gevoel terug op deze roerige periode. „Ik heb de dingen die thuis gebeurden, lang genegeerd. Inmiddels woon ik niet meer thuis. Toen ik de documentaire zag, was ik ook al uit huis en toen dacht ik opeens: wow. Zo heb ik het helemaal nooit bekeken. Het is in een heel ander perspectief gezet.”

Nikki’s moeder kampt met psychische problemen

Eén van de scenes laat zien hoe Nikki haar moeder wakker maakt. Zo zet de 11-jarige dochter alvast een kopje koffie voor Karin, maakt ze ontbijt en laat ze de hond uit. Maar na meerdere pogingen om haar moeder uit bed te halen, lukt het Nikki niet om dit voor elkaar te krijgen. „Ik zie nu dingen die ik toen niet zag”, zegt Karin over de scene.

Niet alleen kampt Karin met borderline, maar ook met depressies. „Dat moment, in die tijd, zat ik echt diep. Ik was ook overtuigd dat ik geen goede moeder was en dat ze beter af was ergens anders. Dat is een hele worsteling geweest, omdat ik ook zielsveel van haar houd. Ik wilde heel graag alles zijn, maar ik wist niet zo goed hoe. (..) Ik was niet aan het leven, ik was aan het overleven.”

‘Niemand nam de moeite om naar mijn verhaal te luisteren’

Nikki is niet de enige die opgroeit in een onstabiel gezin. In Nederland groeien ongeveer 600.000 kinderen op met ouders die kampen met psychische problemen of verslavingen. Door een film te maken over de situatie van Nikki en Karin, wilde Nolte een blik werpen op de unieke relatie tussen ouder en kind. „Die band kan ontzettend mooi zijn, maar kan ook beschadigend zijn. Ik was gefascineerd om te zien hoe het voor een kind is als een ouder niet zo goed voor je kan zorgen”, vertelt de documentairemaker.

Een verontrustend feit is dat 65 procent van de kinderen die opgroeien in gezinnen met psychische en/of verslavingsproblematiek, op latere leeftijd met soortgelijke problemen kunnen worstelen. „In heel veel situaties was er geen plek om me te uiten”, vertelt Nikki. „Volwassenen keken op me neer als dat 11-jarig meisje, dat geen weet heeft van de wereld. Maar in mijn opvoeding zat dat heel anders in elkaar. Niemand heeft de moeite genomen om naar mijn verhaal te luisteren. En ik denk dat dit is waar veel dingen fout zijn gelopen.”

Band tussen Nikki en moeder ondanks alles sterk

Met de inmiddels 17-jarige Nikki gaat het goed. „De film heeft daar veel bij geholpen. Ik kon eindelijk heel erg goed begrijpen waar mijn eigen problematiek vandaan komt. Daardoor kan ik er goed aan werken.” Ondanks alles is de band tussen Nikki en haar moeder Karin sterk. „We zijn altijd wel een team geweest.” De mooie woorden van Nikki laten Karin niet onberoerd. „Ik heb een heel laag zelfbeeld”, vertelt Karin, terwijl ze een zakdoekje aangegeven krijgt door Humberto. „Het is mooi om te zien dat ze er doorheen heeft kunnen kijken.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s