Mijn ouders zijn gescheiden

Hoe kinderen worstelen met hun dilemma’s

In vier korte films vertellen kinderen hoe ze omgaan met gescheiden ouders. Levin probeert erachter te komen waarom haar ouders uit elkaar zijn door te tekenen, kleien en verhalen te verzinnen. Din uit zich liever door te voetballen dan door te praten en andere kinderen blikken terug op het moment waarop hun ouders vertelden: wij gaan scheiden.

In Nederland stranden ongeveer één op de drie huwelijken en krijgen ieder jaar 86.000 kinderen te horen dat hun ouders gaan scheiden. Een derde van deze kinderen ervaren de scheiding als een vechtscheiding. Kinderen praten onderling weinig over vervelende situaties thuis. Vaak zijn ze loyaal aan beide ouders. Daardoor worstelen ze vaak met grote dilemma’s en hebben ze veel verdriet. Deze verwerken ze in stilte.

Vanaf Dat Moment Was Alles Anders – Regie: Eef Hilgers

Wat doe je als je leven plotseling op z’n kop staat? In deze documentaire gaan we met acht kinderen terug naar het moment waarop hun ouders vertelden dat ze gingen scheiden. In een witte studio geven de kinderen kleur aan hun gevoelens en gedachten op dat cruciale moment. Ze nemen ons mee in de persoonlijke rollercoaster waarin zij ineens belandden.

Op het cruciale moment dacht Joelle (11 jaar) dat haar ouders wilden vertellen dat ze met z’n allen naar een pretpark gingen! “Er ging een schok door me heen,” vertelt Imre (12 jaar). “Ik kon me gewoon niet meer bewegen,” zegt Milo (11 jaar). Hoe ga je om met alle vragen, gedachten en emoties die dan door je lijf gieren? En hoe konden deze kinderen hier uiteindelijk hun weg in vinden?

Scheids! Wissel! Regie: Tim van Gils

Din (12) is de midmid van voetbalclub VC Baardwijk uit Waalwijk. Drie jaar geleden gingen zijn ouders uit elkaar. Er volgde een periode vol onzekerheid, ruzie en onrust. Din bleef stil en praatte niet over zijn gevoelens. Nog steeds niet. Nog nooit heeft hij zijn ouders verteld hoe deze periode voor hem was.

In de film Scheids! Wissel! zal Din met hulp van regisseur Tim, ook kind van gescheiden ouders en oud-voetballer, duidelijk maken wat er zich in zijn hoofd afspeelde toen zijn ouders gingen scheiden. Waar de woorden ontbreken, neemt de bal het over. Din is nou eenmaal niet zo’n prater, liever laat hij zijn voeten spreken.

(Half) Gescheiden?! – Regie: Nina de Vriendt

De ouders van Levin (9) zijn gescheiden, maar wat dat precíes inhoudt, snapt Levin niet echt. Haar ouders gaan namelijk nog wel met elkaar op vakantie en komen vaak bij elkaar over de vloer. Soms lijkt het alsof ze nog gewoon bij samen zijn. Bij de gescheiden ouders van haar vriendinnetje Hannelore gaat het er heel anders aan toe: haar ouders doen alles apart.

Met de zomervakantie in het vooruitzicht gaat Levin op onderzoek uit. Ze krijgt daarbij hulp van een getekende wolf. Samen proberen ze erachter te komen hoe het nou precies zit tussen haar ouders.

Safiya The Movie – Regie: Huibert van Wijk

De ouders van de 11 jarige Safiya zijn al jong uit elkaar gegaan maar ondanks het verdriet dat ze daarover heeft, is ze dankbaar dat ze in haar nieuwe, samengestelde gezin wél haar grote passie mag volgen: ze wil namelijk dolgraag actrice worden. Iets wat, zo zegt Safiya, van haar (strenge) vader nooit had gemogen. In ‘Safiya The Movie’ vertelt zij via een aantal korte fictie scènes haar eigen verhaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s