“De (gratis) overheid” bestaat niet!

Verruim de horizon’s Prikkelplaatpraat

“De overheid”. Zij duikt dagelijks snel en veelvuldig op. En iedereen weet dan wat ermee wordt bedoeld. Zeker als wij iets te klagen hebben! Vast doet dan ‘de overheid’ iets niet goed.

Hoe gemakkelijk vergeten wij – u en ik – dat wij die overheid zijn! Wij kiezen de vertegenwoordigers, die namens ons besluiten nemen over het bestuur van het land. Wanneer wij kritiek hebben op de regels, het beleid en de uitvoering, hebben wij dus eigenlijk kritiek op onszelf. Dan hebben wij namelijk de verkeerde mensen gekozen. Of wij laten ze te lang zitten.

Zo ook bestaat de ‘gratis’ overheid niet. Volksvertegenwoordigers moeten propaganda in die richting dan ook verbieden. In campagnes bijvoorbeeld die suggereren dat wij ons ‘gratis’ kunnen laten testen of vaccineren tegen Corona. Dat is niet gratis! De overheid – en al haar doen en laten – wordt betaald door ons! Met gebruikmaking van onze ‘contributie’ (de belastingen). Wanneer u en ik ons dat weer durven te beseffen, maakt het ons misschien ook wat verstandiger bij het kiezen, voorzichtiger bij het oordelen, zuiniger bij het uitgeven en – belangrijker nog – mede ‘eigenaar’ van de problemen en kosten die ‘de overheid’ moet oplossen en bekostigen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s