Samen doen!

Hervorming van het sociaal domein vraagt collectieve samenwerking en individuele participatie!

Het realiseren van een duurzaam sociaal domein vraagt en bevestigt het belang van bewustwording van onze doelen en drijfveren. Natuurlijk is er een technische kant met onder meer tools, inkoopcriteria en wet- en regelgeving. Maar duurzaamheid heeft vooral ook een bedrijfskundige kant. Die kant vraagt onder andere om bewustwording, strategie, uitvoering, middelen en ontwikkelkracht. De Hervormingsagenda voor het sociaal domein dient die kanten te verbinden. Dit doe je samen: gemeenten, aanbieders, professionals én inwoners!

Gezien de complexiteit van deze enorme uitdaging zijn wij voor succes van elkaar afhankelijk. De benodigde transitie zal niet succesvol zijn als deze niet ook op sociaal en mentaal niveau tot veranderingen van gedrag en waardes leidt. Daarvoor is ook de ‘kritiek van het alledaagse leven’ nodig, om inwoners – jong én oud – emanciperend en participerend te maken. Professionals, organisaties en overheden moeten emanciperen van routines en gewoonten, die de ontwikkeling belemmeren naar een duurzaam sociaal domein. Dat zal het een vindtocht zijn van nieuwe vormen van samenleven en subjectiviteit. Twee drivers zijn daarbij essentieel: collectieve samenwerking en individuele participatie. Het stimuleren van beide is de opgave van de toekomst.

Hervorming van het sociaal domein vraagt collectieve samenwerking en individuele participatie!

Het is samen doen. Samen doen vraagt samenwerken: tussen overheden, aanbieders, professionals en inwoners. Op basis van een gedeelde visie (de stip op de horizon), ingebed in een duidelijke strategie en een daarbij passende uitvoering, gebaseerd op de eenvoudige en simpele overtuiging: ík kan iets dóen, als jij mij helpt! Wederkerigheid als ‘stuur’ voor het stappenplan dat oog heeft voor de te realiseren doelen resp. de gewenste situatie.

Het recept voor succesvolle samenwerking begint bij de bewustwording van onze drijfveren met een focus op de doelen die zijn afgestemd op ons denken, voelen en doen. Verankerd in samenwerking die gericht is op mogelijk en haalbaar maken van het gezamenlijke doel. In en door een omgeving die de energie geeft en voedt om het gestelde doel te realiseren. In de erkenning dat gaandeweg de horizon zich verplaatst, wij nieuwe doelen stellen, omdat wij continu verbeteren willen. Gewoon, omdat groei en ontwikkeling ons voor elkaar betekenis geeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s