Regionale samenwerking – Grip en controle

Welke mogelijkheden heb je als raadslid om (kader stellend en controlerend) te sturen en te controleren op regionale samenwerking en verbonden partijen? De handreikingen in deze post bieden je in de vorm van vragen het overzicht. 

Hoewel de raad het hoogste bestuursorgaan in de gemeente is, ervaren raadsleden in de praktijk niet zij het meest invloedrijk zijn. Vandaar deze handreiking met zes vragen en subvragen waarmee je je grip en controle op regionale samenwerking kunt vergroten. 

De hoofdvragen:

  1. Waarom taken in een samenwerkingsverband uitvoeren – visie op de identiteit van de samenwerking.
  2. Welke positie heeft de gemeenteraad in het speelveld van de samenwerking, in het bijzonder in de gemeenschappelijke regeling?
  3. Op welke wijze wil je sturen en invloed op de uitvoering van de gemeenschappelijke regeling uitoefenen?
  4. Hoe wil je als gemeenteraad toetsen en controleren of dat wat is afgesproken ook wordt uitgevoerd in de gemeenschappelijke regeling?
  5. Hoe hou je als gemeenteraad zicht op risico’s in de gemeenschappelijke regeling en welke voorwaarden moeten worden vervuld als je de regeling wilt beëindigen?
  6. Hoe regel je de monitoring en verantwoording op de uitvoering van de taken van de gemeenschappelijke regeling?

Videoclip

Voor veel raadsleden blijft het lastig om te sturen en controleren op gemeenschappelijke regelingen. Deze staan op afstand en het is voor raadsleden niet altijd duidelijk op welke wijze ze invloed uit kunnen oefenen. Om hier inzicht in te bieden heeft de gemeente Dordrecht een overzichtelijke kennisclip laten maken.

Veel gemeenschappelijke regelingen zijn collegeregelingen, waarbij er bevoegdheden vanuit het college worden overgedragen aan een gemeenschappelijke regeling. Maar hoe kan je hier als raad toch zicht op houden? Het kan hiervoor nuttig zijn om, naast de portefeuillehouder vanuit het college, ook de directeur van de GR uit te nodigen om bepaalde zaken toe te lichten. Dat is een van de tips uit de gereedschapskist van het raadslid die naar voren komt in de kennisclip die door de gemeente Dordrecht is ontwikkeld.

U kunt de clip met alle tips hieronder bekijken. Ook vindt u deze hier op de digitale leeromgeving voor raadsleden. Hier vindt u verschillende modules waarmee u uw grip op gemeenschappelijke regelingen kunt vergroten, zoals de infographic regionale samenwerking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s