De kracht van eenvoudige verbinding

Transformeren: De sleutel tot succes vraagt het juiste slot te vinden

De focus in het sociaal domein ligt de komende vier jaar op het normaliseren van het leven met als uitgangspunt eigenaarschap en eigen verantwoordelijkheid. We hechten veel waarde aan eigenaarschap en eigen verantwoordelijkheid. Dit draagt bij aan het normaliseren van ‘hobbels in het leven’: niet alles wat afwijkt van het gemiddelde vraagt direct om professionele hulp of ondersteuning. Gemeenten of professionele hulpverleners strijken niet alle hobbels glad voor de inwoners.

Versterken van de sociale basis

De inzet richt zicht op het verminderen van de noodzaak voor inzet van maatwerkvoorzieningen en inwoners te helpen bij het overwinnen van ‘de hobbels in het leven’.

Adequate toegang en integrale aanpak

Een adequate toegang tot ondersteuning vraagt het organiseren van de juiste expertise aan de voorkant om snel en goed de juiste indicatie te stellen en complexe vraagstukken snel te signaleren. Als ondersteuning nodig is, moet die zo vroeg mogelijk geboden worden. En zo licht en zo thuisnabij als mogelijk, maar direct intensief waar nodig.

De slotsom

In de kern moeten we allemaal aan de bak. Dat was de conclusie van een gezamenlijke vindtocht die ik mocht ‘meelopen’ met de deelnemers aan de opleiding Beleidsadviseur Sociaal Domein 3.0 (SBO) in het najaar van 2020. De onderstaande Power Point (met plaatjes die fraai de tijd van nu – leven in corona-pandemie – illustreren) was leidraad bij het gesprek tijdens onze vindtocht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s