Anders kijken

Veranderen of Transformeren: naar jezelf kijken tegen een andere achtergrond

Transformeren binnen het sociaal domein.  De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we nog maar aan het begin van de transformatie staan. De nodige stappen worden gezet, maar het moeilijkste moet nog komen. We zitten met zijn allen in een veranderingsproces, met verschuivingen in macht, zeggenschap en geld. En daar zit hem nou net de kneep. Want, wij kunnen – van werkvloer tot bestuurskamer en van burger tot parlement- daar (nog) niet goed mee omgaan. We onderschrijven het gedachtegoed wel, maar de ons zo bekende en vertrouwde systemen van sturing, controle en verantwoorden kunnen wij lastig tot niet loslaten. Het effect: scepsis, afwachten of vingerwijzen houdt de beweging op. Het gaat nu vooral om leiderschap. Wie pakt de handschoen op als het tegen zit? Als het niet gaat zoals gedacht, verwacht, gewenst of nodig is? Wie laat zien wat mogelijk en nodig is? Wie zorgt er voor dat de uitvoeringspraktijk en niet het bestuur in leidende positie wordt gebracht? Kortom, wie doet daarbij nu wat en hoe dan precies? En wie stuurt wat aan?           

Het zijn vragen waarop ik dagelijks – samen met anderen – passende antwoorden op probeer te vinden. Zoals ik dat ook – en met veel plezier – deed en doe met collega’s uit den lande die – in het kader van hun opleiding Beleidsadviseur 3.0.  dezelfde vindtocht lopen. Het levert telkens weer inspirerende gesprekken, grotere en kleinere tips en antwoorden op.  Aan de hand van onderstaande Power Point bijvoorbeeld. Hierin plaats(t)en wij de transformatie in het ruimere perspectief van een verandering van tijdperk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s