Uitdagen en grenzen verleggen

Beleid schrijven

De toekomst in de markt zetten, is geen sinecure. Dit lukt alleen met draagvlak van inwoners, ondernemers, politiek, beleidsmedewerkers, andere belanghebbenden en een gedegen fundament.

Daarom is het verstandig om te starten met een gedegen plan van aanpak, draagvlakonderzoek of projectplan. Bovendien kun je vooraf eerdere beleidsstukken analyseren, input ophalen bij stakeholders en inspiratie elders zoeken.

Een gedegen beleidsstuk is de basis, het fundament, voor de komende jaren. Met concrete speerpunten, een advies en acties voor de toekomst. Het beleidsplan dient daarnaast vaak als basis voor de financiering.

Een beleidsplan hoeft geen lang verhaal te zijn. je kunt kort en beknopt de diverse zaken die horen in een beleidsplan uit de doeken doen. Het beleidsplan kan meerjarig zijn, dat wil zeggen dat je in de inleiding van jouw beleidsplan aangeeft dat het plan geldt voor bijvoorbeeld de komende twee of drie jaar. Een langere periode is een beetje ongeloofwaardig. Haast niemand kan zover in de toekomst kijken. Uiteraard kun je wel een lange termijn doelstelling opnemen in jouw beleidsplan. Het langetermijnbeleid kunt je opnemen onder ‘missie’.

Visie en missie

Begin jouw beleidsplan met de visie en missie van jouw organisatie. De visie is breed en algemeen, de missie beschrijft wat de specifieke doelstelling van jouw organisatie is.

Ambities

Onder dit kopje formuleer je welke ambities jouw organisatie heeft in de geldigheidsperiode van het beleidsplan (het komende jaar, de komende drie jaar). Die ambities kun je uitdrukken in de activiteiten die jouw organisatie gaat ondernemen en in de resultaten die jouw activiteiten naar verwachting zullen opleveren.

Sterkten en zwakten

Probeer te formuleren wat de sterke punten van jouw organisatie zijn.

De strategische doelstelling of stappenplan

In de strategische doelstelling (of stappenplan) werk je concreet uit wat de plannen zijn om de eerder geformuleerde ambities te realiseren, de sterke punten uit te buiten en het hoofd te bieden aan de eerder geformuleerde zwakke punten.

Bovenstaande punten zijn slechts voorbeelden, maar je merkt hoe alleen al het samenstellen van een beleidsplan aanzet tot nadenken over de komende activiteiten, hetgeen niet betekent dat je de activiteiten die buiten de opsomming vallen niet zult kunnen doen. Je kunt immers nooit alles van tevoren voorzien, en onverwachte kansen die zich voordoen moet u natuurlijk nooit laten liggen.

In onderstaande diashow zijn nog wat nadere tips bij het schrijven van een beleidsplan uitgewerkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s