Spiegel van de mens

De documentaire The Visit, an Alien Encounter van de Deen Michael Madsen houdt ons een spiegel voor. Uitgangspunt is het gegeven dat de VN en de NASA scenario’s klaar hebben liggen waarin precies beschreven staat hoe te handelen bij ons allereerste contact met buitenaards leven.

Madsen laat deskundigen aan het woord over allerlei praktische kwesties: uiteraard wil men bijvoorbeeld weten of de vreemdeling drager is van besmettelijke ziekteverwekkers. In dat opzicht (voorkom paniek!) vertonen de diverse scenario’s gelijkenis met wat er zou gebeuren bij een wereldwijde epidemie zonder bekende oorzaak. Maar al vrij snel wordt de film vooral een filosofische exercitie.

Wetenschappers en andere autoriteiten spreken het publiek toe en stellen lastige vragen, begeleid door een fraaie en vaker nog verontrustende, ofschoon niet altijd goed te duiden mix van beelden, geluiden en muziek. Door de kijkers aldus in de positie van de alien te plaatsen krijgt de film het karakter van een essay over wat mensen tot mensen maakt.

De conclusie moet zijn dat mensen de wereld willen begrijpen om haar te kunnen beheersen, en dat ze niets zo vrezen als verlies van controle over zichzelf en hun omgeving. Wie voor dat besef ‘deze spiegel’ niet nodig heeft, kan de film ongezien laten.

The Visit, an Alien Encounter, nu in de bioscoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s