Wat niet voorbijgaat

45 Years

Een week voor het 45-jarige huwelijksfeest van Kate, gepensioneerd lerares, en Geoff Mercer, oud-fabrieksmanager die een beetje sukkelt met zijn gezondheid, krijgt Geoff een brief.

Het lichaam van zijn eerste geliefde is gevonden in het ijs van de Zwitserse Alpen, waar zij begin jaren zestig vermist raakte.

In een kalm, geserreerd tempo, van dag tot dag, laat Andrew Haigh in 45 Years zien hoe vanaf het moment dat die onheilstijding – want dat blijkt het te zijn – arriveert, de chemie tussen beide echtelieden teloorgaat.

Herinneringen bestormen Geoff en zijn gedrag verandert. Alsof hij in een tijdmachine naar ‘vroeger’ is gestapt. Kate voelt zich steeds meer een buitenstaander in zijn en haar eigen leven. Langzaam kruipt er een intense melancholie in de film, over het vergaan van de tijd, de liefde en misschien ook wel het leven.

Zonder dat emoties clichématig worden uitgespeeld door de sublieme acteurs, Charlotte Rampling en Tom Courtenay. Van oude mensen en de dingen die niet voorbijgaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s