Pesten – een prikbord vol verhalen

De aangrijpende video-coming-out van de gepeste Amerikaanse Jonathan Mowry (13) werd in december 2011 een viral op YouTube. Zijn verhaal loopt positief af. Helaas liep een vergelijkbaar verhaal in de Verenigde Staten eerder dat jaar niet goed af. Beide verhalen werden in de VS ijkpunten op het gebied van pesten en homodiscriminatie.

Aandacht in VS voor homojongeren
In de Verenigde Staten is de afgelopen jaren groeiende aandacht voor het pesten van homoseksuele leerlingen. Dit komt mede door een aantal jongeren dat zelfmoord pleegde na langdurig gepest te zijn met hun geaardheid.

Jonathan Mowry
Steeds vaker komen de verhalen van deze jongeren naar buiten via de sociale media. Eind 2011 was het verhaal van Jonathan Mowry een ‘hit’ op YouTube. In augustus plaatste de 13-jarige jongen een video op YouTube, waarin hij zeer geëmotioneerd via briefjes vertelt hoezeer hij gepest wordt vanwege zijn geaardheid, hoe ongelukkig hij daarover is en dat ook hij zelfmoord heeft overwogen. Maar hij is tot de conclusie gekomen dat hij sterker is dan die gedachte en dat er een miljoen redenen zijn om te blijven leven.

Pesters hebben spijt
Toen bleek hoe positief vrienden en bekenden reageerden op de video, plaatste Jonathan op 1 december het filmpje op zijn Facebookpagina. Onmiddellijk werd het een viral. Eerst waren er nog veel reacties van mensen die dachten dat de opname gespeeld was. Maar inmiddels heeft zijn moeder het verhaal bevestigd. Met Jonathan gaat het zeer goed. Hij heeft onder de originele video een update-bericht geschreven hoe geweldig hij het vindt wat hem overkomt; hoe goed het voelt uit de kast te zijn; dat voormalige pesters hun spijt hebben betuigd; dat hij nieuwe vrienden heeft gekregen…

Jamey Rodemeyer
Een minder fortuinlijk verhaal is dat van de New Yorkse tiener Jamey Rodemeyer, die eerder dit jaar een filmpje op YouTube in het kader van de It gets better campagne die in Amerika werd gevoerd om homoseksuelen te steunen. Hij kreeg steun van onder meer Lady Gaga. Onverwacht pleegde Rodemeyer in september toch zelfmoord.

Zo kan het ook

Dit briefje kreeg een leraar van een leerlinge nadat hij voor de klas uit de kast kwam

Coming out 2

Ook al ben je homo, ik zal je altijd hetzelfde blijven behandelen als voorheen.

Een 9-jarig meisje uit Engeland schreef dit hartverwarmende briefje aan haar leraar, nadat hij – tijdens een les over homopesterijen – ten overstaan van de klas onthulde dat hij zelf homo was.

Tijdens de les vroeg hij zijn leerlingen of ze weleens homo als scheldwoord gebruiken. Bijna iedereen stak zijn hand op. Hetzelfde gebeurde nadat hij vroeg of ze dachten dat homo’s en lesbiennes slechte mensen waren. Geschrokken van hun reacties, besloot hij op dat moment uit de kast te komen. Lees het lieve briefje dat later die dag op zijn bureau lag.

Deze reactie van een 13-jarige jongen op een coming out is perfect

teen-comes-out-bff11

Je weet dat je je beste hebt gevonden, als hij op de manier reageert zoals de jongen in het onderstaande sms-gesprek. Een 13-jarige jongen worstelde met zijn homoseksuele gevoelens en vertelde het met veel angst en onzekerheid aan zijn beste vriend per Whatsapp. Doodsbang was hij voor zijn reactie, maar hoe zijn ‘bro’ vervolgens reageerde is prachtig. En dan te bedenken dat hij nog maar 13 jaar oud is en dan al zo begripvol reageert…

teen-comes-out-bff2-11

teen-comes-out-bff3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s