Meedogenloze tijden

Ruthless Times – Songs of Care

De marktwerking heeft toegeslagen in de ouderenzorg in Kaavi, een klein plaatsje in Oost-Finland. Monopolist Attenda heeft het enige verpleeghuis voor ouderen met dementie in handen. De gemeente was ooit zo dom om de zorg te outsourcen en nu is het te laat.

Familie moet toezien hoe geliefden slecht worden verzorgd. Personeel heeft het minstens zo moeilijk. Om kosten te besparen, wordt aan alle kanten beknibbeld. ‘Spookverpleegkundigen’ staan op het rooster, zodat het lijkt alsof de bezetting op orde is. Patiënten worden vastgebonden. Dit klinkt treurig, en dat is het ook. Maar dan is er muziek, en hypnotiserende zang. Regisseur Susanna Helke heeft een ongewone vorm gekozen voor Ruthless Times. Een koor van verpleegkundigen en Finse ouderen, al nordic walkend, zingt hun aanklacht tegen de verwording van de Finse ouderenzorg. Ze kijken recht in de camera. Ze zingen van medische missers waarvan ze getuige waren en de ontslagdreiging als ze zouden klagen ‘ik ben doodop’. De ouderen beschimpen de moraal van de eco¬¬nomie: ‘Onze erfenis is niets waard, we vormen een sta-in-de-weg, zijn slechts schulden en kosten.’ De liedteksten zijn gebaseerd op brieven van zorgverleners en betrokkenen.

https://mubi.com/nl/films/ruthless-times-songs-of-care/trailer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s