(T)huis geven

Met de handreiking ‘Samenwerken aan woonzorgvoorzieningen voor jongeren in een kwetsbare positie’ geeft de VNG handvatten om tot een gezamenlijke programmeringsstrategie te komen voor de huisvesting van jongvolwassenen in de leeftijd 16-27 in een kwetsbare positie.

Cruciaal voor doorstroom en zelfredzaamheid

Passende en betaalbare huisvesting is een belangrijke factor voor jongvolwassenen om op te groeien tot zelfstandig en zelfredzaam burger. Het valt niet mee om voldoende woonzorgplekken aan te bieden aan jongvolwassenen, waardoor jongeren onnodig lang op dure zorgplekken verblijven of zelfs dak- en thuisloos worden. Denk aan jongeren die noodgedwongen 14 maanden moeten doorbrengen in de noodopvang. Of een jongere die 22 maanden moet wachten op een zelfstandige woning en ondertussen een plek in de woonzorgvoorziening bezet houdt.

Nederland, het mooiste land om geboren en begraven te worden. Het probleem is alleen in welk land je in de tijd daartussen moet wonen.

Samenwerken met partners uit ruimtelijk en sociaal domein

VNG-directeur Leonard Geluk licht het belang van deze handreiking toe: De aanleiding voor deze handreiking is de worsteling van gemeenten met betrekking tot de woningnood en het verdeel­vraagstuk voor verschillende groepen zoals jongeren, ouderen en statushouders. Die opgave vraagt gemeenten keuzes te maken en samen te werken met partners uit het ruimtelijk en sociaal domein. Met deze handreiking geven we gemeenten handvatten om hier samen met de partners mee aan de slag te gaan.

Deze publicatie sluit aan op de ontwikkelingen rondom de programma’s ‘Een thuis voor iedereen’ , ‘Dak en thuisloosheid’ en het afrondende programma ‘Zorg voor de Jeugd’.

Gezamenlijke beleidslijn met uitvoeringsagenda

In de woonzorgopgave zijn het sociaal domein en het ruimtelijk domein op beleidsniveau en uitvoeringsniveau met elkaar verweven. De aanpak vereist een gezamenlijke programmeringsstrategie van deze domeinen waarin beleid en uitvoering naadloos met elkaar worden verbonden. In deze handreiking wordt met een programmeringsstrategie een gezamenlijke beleidslijn met een bijbehorende uitvoe­ringsagenda voor de realisatie van woonzorgvoorzieningen van het sociaal domein en het ruimtelijk domein bedoeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s