Denkrichtingen vanuit de praktijk

Handvatten voor regionale bekostiging

Alle ontwikkelingen, knelpunten en oplossingsrichtingen rond het vraagstuk van regionale bekostiging zijn in een nieuw rapport in kaart gebracht.

Feest van herkenning

Onderzoeksbureau BDO voerde het onderzoek uit in opdracht van de VNG. Voor mensen uit de gemeentelijke samenwerkingspraktijk zal het rapport een ‘feest’ van herkenning zijn. De toename van het aantal specifieke uitkeringen of de ingewikkeldheden rondom gemeenschappelijke regelingen komen ook in dit rapport weer helder naar voren.

Belangrijkste aanbevelingen

Op alle knelpunten zijn ook mogelijke oplossingsrichtingen bedacht. Zowel voor rijk als gemeenten zijn de aanbevelingen goed op te pakken in de praktijk of bij de vormgeving van nieuwe stelsels of instrumenten. Belangrijkste aanbevelingen om concreet aan de slag te gaan zijn:

  • Benut de mogelijkheden van het huidige uitkeringsstelsel om de verantwoordingsdruk te verminderen.
  • Stop met financiering van maatschappelijke opgaven via versnipperde fondsen en potjes.
  • Vraag je als gemeente af of extra geld met extra voorwaarden vanuit het rijk bijdraagt aan het behalen van je eigen doelen.
  • Stel een integraal overzicht op van overheidsinvesteringen (van rijk, gemeenten, provincies en waterschappen gezamenlijk) en ga op basis daarvan het gesprek aan over cofinanciering en het combineren van opgaven in investeringen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s