Waardigheid van de patiënt

Kwetsbare waardigheid

‘Goede zorg komt maximaal tegemoet aan alle vormen van kwetsbaarheid waarmee patiënten worden geconfronteerd. Het is zorg die, ondanks de kwetsbare toestand van de patiënt, zijn waardigheid respecteert en zoveel mogelijk bevordert.’

Dit vormt de essentie van ‘een nieuw ethisch fundament’ voor de gezondheidszorg, dat door Chris Gastmans, hoogleraar medische ethiek aan de Katholieke Universiteit Leuven, wordt gepresenteerd in zijn boek Kwetsbare waardigheid.

Zijn visie is gebaseerd op drie pijlers: 1. de persoonlijke beleving en ervaringen van patiënten, 2. een zorgvuldige interpretatie van de dialoog tussen zorgvrager en zorgverlener, en 3. de ethische standaard waaraan zorgverlening wordt getoetst. Na een uiteenzetting hierover worden zes thema’s vanuit deze visie besproken: prenatale diagnostiek, zwangerschapsafbreking, levenseindezorg in de neonatologie en de psychiatrie, seksualiteit in de ouderenzorg en levensmoeheid.

\De auteur, lid van de Pauselijke Academie voor het Leven, verzet zich nadrukkelijk tegen het principe van autonomie als vertrekpunt van ethische reflectie zoals dit is gebeurd bij de euthanasiewetgeving in Nederland en België. Ondanks de eigen signatuur, die richting geeft aan de benadering van de zes thema’s, is zijn boek voor insiders lezenswaardig: Gastmans is belezen en legt goed uit. De inleiding heeft als titel ‘Ethiek als het kloppende hart van de gezondheidszorg’. De laatste alinea van het boek begint daarentegen met de opmerking dat ‘ethiek slechts een beperkte bijdrage kan leveren tot de totstandkoming van goede zorg’. Dit besef van de realiteit had in het boek meer tot uiting mogen komen.

Kwetsbare waardigheid, Chris Gastmans, Pelckmans, 208 blz., 30 euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s