Ongeschikt voor de wereld

Zelfmoord

‘Moet je bang zijn om je eigen dood te beleven?’ De op dat moment 20-jarige hoofdpersoon van de roman Zelfmoord van Édouard Levé (1965-2007) krijgt een halfuur voorbereidingstijd om hierover een uiteenzetting te geven in het kader van een toe­latingsexamen. Zijn visie dat de dood zich tot het leven verhoudt zoals geboorte tot niet-leven, brengt de examinatoren tot zwijgen. Ervan overtuigd dat hij gezakt was, levert deze mondelinge toets juist een van de beste cijfers op. Toch ziet hij af van de opleiding.

Vijf jaar later pleegt de niet nader genoemde hoofdpersoon een zorgvuldig geplande zelfmoord door met een jachtgeweer een hagelpatroon door zijn mond te schieten. Het plan voor een eigen graf van glanzend zwart marmer lag al klaar, inclusief een fictieve sterfdatum op 85-jarige leeftijd. Jaren later wordt zijn leven vooral anek­dotisch maar soms tot in minuscule details beschreven door een hechte vriend, die evenmin als familie en anderen het zelfgekozen levenseinde kan verklaren. Duidelijk is wel dat de hoofdpersoon zich ‘ongeschikt voor de wereld’ voelde en zich verbaasde dat deze wereld ‘een wezen had kunnen voortbrengen dat zich daar niet thuis voelde.’

Dit indringende relaas richt zich tot de hoofdpersoon alsof hij nog in leven is en zo ervaart zijn vriend het ook. Verschillende malen dringt zich de vraag op in hoeverre de hoofdpersoon, zijn vriend en de auteur samenvallen. Anderhalve week nadat het manuscript was ingeleverd maakte Édouard Levé zelf een eind aan zijn leven.

Zelfmoord, Édouard Levé (vertaald door Katrien Vandenberghe), Uitgeverij Koppernik, 100 blz., 19,50 euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s