Hemelrijk

Schitterend kleinood

Het oeuvre van de Vlaming Chris de Stoop beweegt zich op het grensvlak van journalistiek en literaire non-fictie. Dat geldt ook voor zijn nieuwste boek Hemelrijk, dat de gebeurtenissen reconstrueert in een Vlaams verpleeghuis toen na het bezoek van sinterklaas een groot deel van de bewoners besmet bleek met het coronavirus, en 34 van hen daaraan overleden.

Was sinterklaas een superspreader? En zo ja, viel hem dan iets te verwijten? De Stoop duikt er diep in, niet louter om de feiten op een rij te krijgen, maar vooral om een kroniek te schrijven van binnenuit. Wie was de man die sinterklaas speelde? Hoe raakt deze man – met een groot hart voor de zorg – totaal van slag na de aanvankelijk nog ludieke, maar allengs grimmiger en agressiever aantijgingen en beschuldigingen op de socials en in de pers die zijn deel waren? Ook de bewoners worden volbloed karakters; de sfeer in het verpleeghuis – alwaar niet memento mori, maar carpe diem het credo was en is – zet De Stoop met meesterhand neer. Hij verhaalt daarbij ook over zijn prepandemische rol als mantelzorger voor zijn moeder, hetgeen zijn vertelling een nog waarachtiger lading geeft. Tientallen jaren na nu zullen het vooral boeken als deze zijn die een beeld geven van hoe de pandemie werd ervaren, en vooral hoe die huishield onder oudere en kwetsbare mensen.

Hemelrijk, Chris de Stoop, De Bezige Bij, 176 blz., 21,99 euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s