Voor de keuze staan

Leven met euthanasie

Het “Leven met euthanasie / Geliefden ­ vertellen over hun ervaringen” omvat ruim veertig authentieke, vaak aangrijpende verhalen (inclusief enkele interviews), waarin euthanasie vanuit het perspectief van ‘geliefden’ wordt belicht. Het scala aan verwoorde ervaringen is even rijk als divers.

Cijfermatig geldt Nederland wat betreft euthanasie wereldwijd als koploper: landelijk overlijdt 1 op de 25 mensen aan hetgeen Paul Schnabel in het voorwoord omschrijft als een ‘cultuurlijke dood’. Maar welke realiteit schuilt er achter dit soort cijfers? In hun nabeschouwing belichten Theo Boer, hoogleraar ethiek van de gezondheidszorg, en Stef Groenewoud, gezondheidswetenschapper en ethicus, vier positieve kanten van euthanasie en vijf ervaringen ‘over schaduwzijden’. Zij besluiten met een wat ongemakkelijk lijstje met ‘adviezen van nabestaanden aan anderen die nog voor een eventuele keuze voor euthanasie staan’, zoals: ‘Bekijk kritisch uw eigen, wellicht te romantische opvattingen over het sterven door euthanasie’ en ‘Neem afscheid en laat los voor het daad­werkelijke euthanasiemoment’. Wat zou het goed zijn als ook huisartsen en SCEN-artsen op dezelfde wijze hun persoonlijke ervaringen met euthanasie op papier zouden (kunnen) zetten.

Bestellen

Leven met euthanasie / Geliefden vertellen over hun ervaringen, Theo Boer e.a., Kok Boekencentrum Uitgevers, 238 blz., 20 euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s