Van contractdiversiteit naar contractuniformiteit

De afgelopen jaren is de inkoop en contractering binnen het sociaal domein ingrijpend gewijzigd, maar niet altijd met het gewenste resultaat. Er is sprake van toegenomen onzekerheid voor aanbieders, ongelijkheid in afspraken binnen en tussen (samenwerkende) gemeenten en er is sprake van grote ontevredenheid over de daarmee veroorzaakte contractdiversiteit en administratieve lasten. Een vergelijking met de situatie rondom de flexibele arbeidsovereenkomsten dringt zich op. Ook daar is sprake van een oerwoud aan contractvormen. Echter, voor de arbeidsmarkt gloort er hoop. De SER wil de oorzaken van deze problemen onder meer aanpakken door een strikte regulering van flexibele contractvormen. De vraag dringt zich nu op! Moeten gemeenten en aanbieders nu eerst naar de SER om de contractdiversiteit binnen het sociaal domein te tackelen? Of nemen de koepelorganisaties van gemeenten (VNG) en aanbieders zelf de professionele en bestuurlijke verantwoordelijkheid om een einde te maken aan dit amateurisme? Het is immers de hoogste tijd voor een professionalisering van de contractering binnen het sociaal domein op basis van contractuniformering.

Zie ook: Stop het professioneel amateurisme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s