De winst van het sociaal domein

Een slimme investering in bestaanszekerheid, kansengelijkheid en gezondheid

Met de propositie ‘De winst van het sociaal domein’ vraagt de VNG de aandacht van het rijk voor 3 opgaven: het herstellen van bestaanszekerheid, het vergroten van kansengelijkheid en het makkelijker maken van gezond leven.

Het zijn grote opgaven die sterk met elkaar samenhangen en daarom een langjarige en niet vrijblijvende samenwerking van de overheid en alle maatschappelijke partners in en rondom het sociaal domein vragen.

Randvoorwaarden

De samenhang tussen de opgaven is wat met prioriteit opgepakt moet worden. Samenhang die de huidige grenzen en blokkades opheft tussen vraagstukken, domeinen en financiers. VNG: “we weet dat we daarmee veel vragen, maar alleen in samenhang rendeert de aanpak en creëren we meerwaarde voor inwoners”. De kern van de propositie is dan ook die hefboomwerking: investeren in het sociaal domein ontketent maatschappelijke besparingen! Daarvoor zijn de juiste randvoorwaarden nodig:

  • Voldoende financiële middelen: het wegwerken van de huidige tekorten in het sociaal domein en ruimte voor gemeenten om te kunnen investeren.
  • Een logisch, voorspelbaar systeem met sturing vanuit wat werkt in de uitvoering.
  • Goede bestuurlijke verhoudingen waarbij we als één overheid gezamenlijk de opdracht voor één sterk sociaal domein oppakken, met ruimte voor ieders rol en verantwoordelijkheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s