Gedragsverandering – Begin bij het eind

Waarom veranderen mensen hun gedrag?

Om een lid van een kudde schapen te zijn, dient men eerst en vooral schaap te zijn. Ons gedrag is afhankelijk van onze besluiten, genomen in onze omstandigheden. Alvorens je het gedrag van iemand beoordeelt, is het goed kennis te nemen van de situatie waarin hij of zij verkeert.

Gedragsverandering is hot. We hebben het steeds vaker over nudging, onbewuste beïnvloeding en gedragsinterventies. De kennis van de sociale psychologie helpt ons al om beter het afval te scheiden, de belastingaangifte sneller te doen of veiliger deel te nemen aan het verkeer. Het is bijzonder interessant om te kijken naar menselijk gedrag. Zo krijgen we mensen sneller in beweging. Tegelijkertijd zijn er zoveel factoren die van invloed zijn op het uiteindelijke gedrag, dat het lastig kan zijn om ermee aan de slag te gaan. Waar begin je met gedragsverandering? En hoe motiveer je iemand om iets anders te proberen? Laat je inspireren door deze zes – korte – animaties.

Gedragsverandering – Toezicht en handhaving

Hoe kun je gedragswetenschap gebruiken om gedrag van burgers en bedrijven in goede banen te leiden? In deze animatie wordt het je op een toegankelijke manier uitgelegd.

Gedragsverandering – Social bewijs

Sociaal bewijs gebruiken om gedrag van burgers en bedrijven in goede banen te leiden. In deze animatie wordt je op een toegankelijke manier uitgelegd hoe je dit gedragsmechanisme kunt inzetten.

Gedragsverandering – Associaties

Associaties gebruiken om gedrag van burgers en bedrijven in goede banen te leiden. In deze animatie wordt je op een toegankelijke manier uitgelegd hoe je dit gedragsmechanisme kunt inzetten.

Gedragsverandering – Verliesaversie

Verliesaversie gebruiken om gedrag van burgers en bedrijven in goede banen te leiden. In deze animatie wordt je op een toegankelijke manier uitgelegd hoe je dit gedragsmechanisme kunt inzetten.

Gedragsverandering – Gemak

Gemak/gewoontegedrag gebruiken om gedrag van burgers en bedrijven in goede banen te leiden. In deze animatie wordt je op een toegankelijke manier uitgelegd hoe je dit gedragsmechanisme kunt inzetten.

Gedragsverandering – Status

Status gebruiken om gedrag van burgers en bedrijven in goede banen te leiden. In deze animatie word je op een toegankelijke manier uitgelegd hoe je dit gedragsmechanisme kunt inzetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s