Geld is een overschatte oplossing

De jeugdzorg krijgt 613 miljoen euro om de problemen het hoofd te bieden, maar extra geld is niet de oplossing. Ik blijf het zeggen. Jeugdhulp, het is niet ingewikkeld, wij máken het ingewikkeld. Extra middelen helpen alleen als die (tijdelijk extra) financiële middelen worden ingezet om te komen tot structurele verbeteringen! Om dat te bereken moet:

  1. VWS als stelselverantwoordelijke stoppen met ad hoc-beleid en pleisters plakken via zakken met geld.   
  2. De gemeente als regiehouder stoppen met het aanbestedingscircus en zelf de regie ter hand nemen middels duurzaam partnerschap met partijen die ertoe doen voor de inwoners.
  3. De hulpverlener doen wat nodig is, in het besef dat veel lichte ‘problemen’ zichzelf zullen oplossen, als wij er af kunnen blijven.
  4. De jeugdbescherming het huidige risicomijdende stelsel loslaten om onnodige uithuisplaatsingen te voorkomen en meer gebruik maken van de burgervoogd.
  • De auteur, Peter Paul J. Doodkorte is senior-adviseur bij Vondel & Nassau, een landelijk werkend adviesbureau voor overheden en organisaties werkzaam binnen het sociaal domein. Meer van zijn blogs en ideeën zijn te vinden op Verruim de horizon, De kracht van het alledaagse en Inspirituals.
  • Deze prikkelpraatplaat is geïnspireerd door – en een adhesie aan – (de woordvoeders en rode draad in) het artikel “Is geld de oplossing voor de jeugdzorg? Vijf deskundigen reageren” ( Matthijs van Dam, Zorg & Sociaalweb, 28-04-2021.
  • Peter Paul Doodkorte is een van de (acht) regioadviseurs die samen het landelijk werkende Regioteam Opdrachtgever-/opdrachtnemerschap Wmo en Jeugdwet vormen. Het regioteam opereert namens drie organisaties: Programma Inkoop en Aanbesteden Sociaal Domein, het Ketenbureau i-Sociaal Domein en Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd. Hiermee beschikken de regioadviseurs over een breed palet aan producten en diensten, instrumenten, opleidingen en praktijkvoorbeelden. Daarnaast hebben ze via deze drie organisaties toegang tot een groot netwerk van experts, ervaringsdeskundigen en een rechtstreeks lijntje met ‘Den Haag’.

1 comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s