De reden dat ik spring

Indrukwekkende inkijk in de belevingswereld van niet-sprekende kinderen met autisme

“Voor mij is autisme normaal. Ik zou niet weten wat jouw normaal zou zijn”, schrijft de destijds 13-jarige Naoki Higashida in 2007 in zijn bestseller The Reason I Jump. Hiermee gaf de Japanse tiener een inkijkje in zijn wereld als niet-sprekend kind met autisme. En met deze gelijknamige documentaire vergroot de bekroonde filmmaker Jerry Rothwell de wereld van Naoki, met de kracht van cinema.

Ieder mens – met of zonder autisme – heeft communicatie nodig. En niet kunnen praten betekent niet dat er niets te zeggen valt, blijkt uit The Reason I Jump. Dertien jaar na de uitgave van de bestseller, schetst Rothwell rake intieme portretten van vijf opmerkelijke niet-sprekende autistische jongeren uit diverse werelddelen. De indrukwekkende en intieme scènes openen hun wereld aan de kijkers en vallen vaak samen met de woorden van Naoki. In een onverbiddelijke maalstroom van gedachten, gevoelens, prikkels en herinneringen groeit geleidelijk steeds meer besef van wat autisme voor hen betekent.

The Reason I Jump van de bekroonde regisseur Jerry Rothwell (The School in the Cloud, Heavy Load en Deep Water) viel onder meer in de prijzen op Sundance 2020 (Audience Award in de categorie World Cinema Documentary), werd genomineerd voor drie BAFTA’s en ontving twee nominaties voor een IDA Documentary Award (best feature, best director).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s