REIS MEE DOOR DE JEUGDBESCHERMINGSKETEN

Praatplaat: wie je tegenkomt als het thuis niet goed gaat

Actieplan feitenonderzoek

Meestal weten ouders en kinderen niet wat hen te wachten staat, wanneer zij in de Jeugdbeschermingsketen terecht komen. Informatie over het proces, kan op zo’n moment rust en vertrouwen bieden. De tekeningen en vragen op de praatplaat geven een (visuele) uitleg over de mogelijke routes die kinderen en ouders kunnen doorlopen in de Jeugdbeschermingsketen. 

De Praatplaten dienen ter ondersteuning tijdens gesprekken tussen professionals, ouders en kinderen. Voor de verschillende professionals is het een handig hulpmiddel: in de gesprekken kunnen zij aan de hand van de praatplaat uitleggen wat hun specifieke rol in het proces is en wat de cliënten kunnen verwachten.

Het doel van de Praatplaten

In het Actieplan Verbetering Feitenonderzoek in de Jeugdbeschermingsketen is als doel gesteld de keten inzichtelijk te maken aan de hand van beeldmateriaal. Vanuit deze gedachte zijn de praatplaten ontwikkeld, samen met een vertegenwoordiging van kinderen en ouders en de partijen die actief zijn in de Jeugdbeschermingsketen.

De praatplaat ‘Wie je tegenkomt als het thuis niet goed gaat’ dient als overkoepelende praatplaat. Deze plaat geeft een (visuele) uitleg over de mogelijke routes die kinderen en ouders kunnen doorlopen in de Jeugdbeschermingsketen. Daarnaast zijn er ook per organisatie praatplaten ontwikkeld.

De platen geven ieder voor zich, inzicht over de werkwijze en wat je kan verwachten als er betrokkenheid is van Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming, de Gecertificeerde Instelling, de Sociale Wijkteams, het AKJ en de Rechtspraak.

Omdat de praatplaten landelijk zijn ontwikkeld wijken deze soms wat af van de lokale situatie. Kies dan voor een praatplaat zonder tekst zodat je deze beter van toepassing kan maken voor een specifieke casus.

Omdat de praatplaten landelijk zijn ontwikkeld wijken deze soms wat af van de lokale situatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s