Holle containers lading geven

Van vaagtaal en jargon naar leidende principes

Soms is het goed om je eigen stokpaardjes eens tegen het licht te houden. Het sociaal domein kent veel vaagtaal en jeukwoorden. Oneliners, slogans, en termen waarachter een relevante betekenis schuilgaat. Ik gebruik ze zelf ook: het keukentafelgesprek, in je kracht staan, 1 gezin – 1 plan – 1 regisseur, benchmark, impact, empowerment, best practice, enzovoort enzoverder. Deze vaagtaal en jargonwoorden zijn de ‘kapstokken” voor onze manier van kijken, ons doen en ons laten. En daar is niks mis mee. Als wij die kapstok vervolgens ook ‘vullen’. Uitspreken, delen en uitdragen wat onze leidende principes precies betekenen en welke lading wij ermee willen dekken.

Steeds meer gemeenten werken met leidende principes. Maar wat zijn leidende principes eigenlijk en hoe werk je er op een zinvolle manier mee? De handreiking ‘Leidende principes geven richting aan het sociaal domein’ van het Nederlands Jeugdinstituut en Movisie gaat in op deze en andere vragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s