Wie je wel en niet liefhebben mag

moffie

  • Moffie

Moffie speelt zich af in het Zuid-Afrika van het jaar 1981. De 18-jarige Nicholas wordt opgeroepen voor militaire dienst. Daar moet hij leren zijn homoseksualiteit te verbergen in de door homofobie doordrenkte machocultuur van het leger.

Nicholas heeft altijd geweten dat hij anders is en houdt dat voor de buitenwereld verborgen. Intussen zit de minderheidsregering van Zuid-Afrika in een conflict verwikkeld met de Angolese grenspost en moeten alle blanke jongemannen ouder dan zestien twee jaar militaire dienstplicht vervullen. Tijdens de afschuwelijke gebeurtenissen van de oorlog schept hij een innige band met een medesoldaat. De twee jongens worden samen betrapt en publiekelijk afgestraft. Hevig geschokt beseft Nicholas dat hij er voortaan alles aan moet doen om niet opgemerkt te worden.

‘Moffie’is een Afrikaans scheldwoord voor homoseksuelen dat te pas en te onpas gebruikt wordt. Een zinderende boekverfilming die dankzij de cinematografie van regisseur Oliver Hermanus de wereld en gevoelens van Nicholas’ pijnlijk voelbaar maakt. Het boek werd geschreven door André Carl van der Merwe, die opgroeide in Zuid-Afrika en de gebeurtenissen op zijn eigen ervaringen baseerde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s