Verdwalen of verdwijnen

transit.png

  • Transit

  1. Wanneer de nazi’s Parijs naderen weet de Duitse vluchteling Georg op het laatste moment te ontsnappen naar Marseille.

Het toeval zorgt ervoor dat hij een manuscript, brieven en een visum van de Duitse schrijver Weidel in handen krijgt, die zichzelf van het leven heeft beroofd om uit handen van zijn landgenoten te blijven. Aangekomen in de Franse havenstad wordt Georg aangezien voor Weidel. Ondanks het gevaar besluit hij de identiteit van de schrijver aan te nemen om zo een plek te bemachtigen op een schip naar Mexico en de vrijheid. Maar zo makkelijk gaat het niet. Hij ontmoet Marie Weidel, de vrouw van de schrijver voor wie hij zich uitgeeft. Samen wachten ze op hun kans op ontsnapping. Maar hoe ontsnap je als de schepen vol zijn? Transit is een film over identiteit en hedendaagse vluchtelingen.

Regisseur Christian Petzold (Phoenix, Barbara) baseerde Transit op de gelijknamige roman uit 1944 van de Duitse schrijfster Anna Seghers, een boek dat ze in ballingschap schreef. Het is dan ook niet toevallig dat ballingschap een van de hoofdthema’s van de film is. De vluchtelingen zweven als fantomen op de grens tussen leven en dood, gisteren en morgen, vrijheid en gevangenschap, aan- en afwezigheid. Transit werd internationaal gelauwerd en in Berlijn genomineerd voor de Gouden Beer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s