Met het hoofd in de wolken

cloudboy.png

  • ‘Cloudboy’

Het leven van een tiener is zwaar. Zeker wanneer je moeder je verlaten heeft en met haar nieuwe gezin 2.500 kilometer verder is gaan wonen.

Cloudboy gaat over de 12-jarige Niilas (Daan Roofthooft) die bij zijn vader Gerard (Geert Van Rampelberg) in België woont.

Niilas is een jongen van de stad en documenteert de geluiden rondom hem op een logge dictafoon die hij overal mee naartoe draagt. Het ding staat symbool voor een (auditieve) wereld waarin de tiener zich opsluit. Een wereld zonder mama.

Over de voorgeschiedenis wordt niets gezegd. Niilas lijkt ook helemaal niets over zijn moeder te weten, behalve dat ze in het noorden van Zweden woont. En zijn vader acht het moment gekomen voor moeder en zoon om de draad weer op te pikken. De komende zomer zal Niilas in Lapland doorbrengen, zeer tegen zijn zin.

De film raakt elementen aan die voor de nodige herkenbaarheid zorgen. Opgroeien als kind van gescheiden ouders bijvoorbeeld, zowel voor lotgenoten als hun naasten. Het terechtkomen in een nieuw samengesteld gezin, zelfs al woont dat zo’n 2.500 kilometer noordwaarts. Of de groeipijnen en teleurstellingen van het prille in het algemeen.

Zo heeft Niilas het moeilijk met zijn nieuwe stiefvader, halfbroer en -zus, en dat leidt tot het zich afzetten tegen hen. En in Lapland zijn er wel wat opmerkelijke manieren om dat te doen.

Regisseur Meikeminne Clinckspoor neemt de tijd om haar verhaal te vertellen en laat de beelden en de prachtige natuur – inclusief rendierkudde – vaak voor zich spreken. De dialogen zijn niet specifiek geschreven op kinderformaat, en ze worden ook niet overdreven gebracht. Van Rampelberg speelt een toffe papa, die zijn zoon aanspreekt in een normaal Antwerps-Nederlands.

De scènes in Zweden zijn in het Zweeds, wat vooral straf werk is van de jonge Roofthooft. Niet dat hij veel in het Zweeds moet zeggen, toch moet hij vaak – non-verbaal, maar geloofwaardig – interageren op de woorden van zijn nieuwe familieleden. Dat maakt de jeugdacteur het absolute pluspunt van de film.

Cloudboy is een mooie jeugdfilm. Gewoon, even een dik uur met het hoofd in de wolken.

Cloudboy
JEUGDFILM
Regie: Meikeminne Clinckspoor
Met: Daan Roofthooft, Geert Van Rampelberg, Sara Sommerfeld
Duur: 74 minuten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s