Beschaving krijgt het afval dat ze verdient

gevangenis

Een man uit Australië die een Nederlandse toeriste meerdere keren verkrachtte en martelde, is in mei 2015 veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeventien jaar. Naast dat hij haar tientallen keren verkrachtte, sloeg hij haar zo erg dat ze tijdelijk niet kon zien en eten en kerfde hij met een mes een kruis in haar voorhoofd. Ook legde hij haar vast aan een riem en moest ze doen alsof ze een hond was en mocht ze niet praten. De Australiër legde alle gruwelijkheden vast op video.

‘Mensonterend, weerzinwekkend’

Volgens de rechter waren de misdaden van de Australiër mensonterend, weerzinwekkend en verachtelijk. Een begrijpelijk en terecht oordeel….

Hoe schokkend echter is het wanneer vervolgens blijkt dat de staat die deze rechter vertegenwoordigd binnen de gevangenismuren soortgelijke mensonterende en weerzinwekkende praktijken hanteert…

Geen overheid, geen land, geen volk kan en mag zich dergelijke praktijken permitteren. Doen zij dat wel, dan krijgen zij van de samenleving terug wat zij hen geven.

De opnames zijn gemaakt tussen 2010 en 2014 in het Don Dale-jeugddetentiecentrum in Darwin, de hoofdstad van het Noordelijk Territorium in Australië.

In de uitzending is te zien hoe de 17-jarige Dylan Voller met zijn polsen, enkels en nek wordt vastgebonden aan een rolstoel. Over zijn hoofd is een witte kap getrokken. Hij moet zeker twee uur in deze positie blijven zitten. Het incident doet denken aan de gruwelijke beelden die in 2004 naar buiten kwamen uit de Iraakse gevangenis Abu Ghraib.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s