Bescherm op zijn minst de kinderen

Kind vluchteling loopt „onacceptabel” risico -  Een moeder wacht in de Griekse grensplaats Gevgelija met haar kinderen totdat ze de grens met Macedonië mag passeren. beeld AF

Kinderen van vluchtelingen lopen tijdens hun tocht naar en door Europa ‘onacceptabele risico’s’ op onder meer ziekte, overlijden, uitbuiting en misbruik. Europese landen ‘falen’ in het beschermen van deze grootste slachtoffers van de vluchtelingencrisis.

Dat stellen 41 Europese kinderombudsmannen uit 33 landen, verenigd in de Taskforce Children on the Move, in een maandag gepresenteerd onderzoek. Zij roepen de Europese Commissie ‘dringend’ op een aanvullend actieplan op te stellen voor kindervluchtelingen. “Europa moet zijn inzet intensiveren en de verantwoordelijkheid nemen voor zijn internationale verplichtingen aan kinderen.”

De risico’s waaraan kinderen tijdens hun reis naar en door Europa blootstaan, zijn vooral dood, ziekte, mensenhandel, scheiding van ouders, afpersing door smokkelaars, uitbuiting en misbruik. Van de vluchtelingen die de reis over de Middellandse Zee niet overleven, is circa 30 procent kind. Andere minderjarigen komen nat en koud aan op de kust en lopen het risico op onderkoeling, veelal met ziektes als longontsteking tot gevolg. Er is onvoldoende coördinatie en directe hulp aan de kust van Griekenland.

Alleenreizende kinderen lopen een vergroot risico om slachtoffer te worden van mensenhandel en seksuele uitbuiting. Veel van deze kinderen willen zich niet bij de autoriteiten melden, omdat ze bang zijn om in gevangenschap te worden geplaatst, waardoor ze hun reis naar Noord-Europa niet kunnen vervolgen.

De Nederlandse kinderombudsman Marc Dullaert presenteerde de uitkomsten van het onderzoek. Het rapport signaleert dat er het afgelopen jaar sprake was van een enorme toename van het aantal kinderen onder de vluchtelingen. In 2015 hebben ten minste 337.000 kindervluchtelingen asiel aangevraagd in Europa. In juni was 16 procent kind; in december ging het om 35 procent.

Het onderzoek wijst ook uit dat veel kinderen tijdens de tocht verwijderd raken van hun ouders. Dit gebeurt met name door de chaos rond Europese grensposten. Als kinderen hun ouders kwijt zijn, blijken ze dikwijls slachtoffer van mensensmokkel en seksueel misbruik.

De ombudsmannen adviseren de Europese leiders om bij de uitvoering van het herverdelingsplan kinderen voorrang te geven, om zo de risico’s die minderjarigen lopen te verminderen. Het gaat daarbij om 160.000 vluchtelingen die vanuit Griekenland en Italië moeten worden verdeeld over andere Europese landen.

Ook willen de ombudsmannen dat de condities van de registratie- en doorvoercentra op de route naar Europa snel worden verbeterd. De centra moeten beschikken over kindvriendelijke ruimtes en worden uitgerust met warm water en dekens. Bovendien moeten er aparte slaapruimtes komen voor mannen enerzijds en vrouwen en kinderen anderzijds.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s