Samen leven – samen werken – samenspraak

  • Kennisnetwerk Het Jonge Kind: goed voorbeeld Jeugddialoog

kindernetwerk

Als jonge kinderen afwijkend gedrag vertonen, is dat niet altijd eenvoudig te duiden. Er is een kennisnetwerk voor het jonge kind ingericht, waarin diverse specialisten zitten. Dit kennisnetwerk voorkomt veel belastende doorverwijzingen. Lees het factsheet of bekijk het filmpje!

Jonge kinderen (10 maanden tot zes jaar) kunnen zich niet verbaal uiten, dus (psychische) problemen uiten zich vaak lichamelijk en in gedrag. Het diagnosticeren en behandelen van jonge kinderen vraagt dus specifieke kennis. Deze kennis zit vaak over verschillende organisaties verspreid. Het is voor jonge kwetsbare kinderen en hun ouders zeer belastend om steeds weer doorverwezen te worden. Het Kennisnetwerk voorkomt dat.

Wat maakt dit kennisnetwerk bijzonder?

  • Ondersteuning en diagnostiek voor complexe vragen kunnen in de leefomgeving en relatief snel worden opgelost. Ouders zitten kort in onzekerheid, voor kinderen is diagnose minder belastend.
  • Door het uitwisselen van kennis leren professionals van elkaar – over de organisatiegrenzen heen. Dit gaat zowel om uitwisseling tussen specialisten als om deskundigheidsbevordering van de ‘voorkant’.

Filmpje
Over het Kennisnetwerk Het Jonge Kind is ook een animatiefilm gemaakt: bekijk hem hierboven!

Wat is Jeugddialoog?
Hoe bereiken we een passender, efficiëntere en doelmatiger zorg voor de jeugd? Specialistische jeugdzorg, JGZ, jeugd- en opvoedhulp, huisartsen en gemeenten willen samen een vernieuwende beweging creëren.

Op vng.nl/jeugddialoog vindt u uitgebreide informatie over Kennisnetwerk Het Jonge Kind en andere inspirerende voorbeelden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s