Wie geheel normaal is, werpe de eerste steen

  • Natural Disorder

natural disorder.jpeg

Op de aankondigingsposter van de Deense documentaire Natural Disorder zien we de hoofdpersoon Jacob Yoon Nossell naakt in een pot op sterk water. Het etiket erop vermeldt: ‘cerebral parese’.

https://vimeo.com/138041342

De uit Korea geadopteerde Nossell is spastisch. In de documentaire zoekt hij hartstochtelijk naar het antwoord op de vragen ‘Wat is normaal?’ en ‘Heb ik recht om te leven?’ Als een hedendaagse Socrates stelt hij iedereen vragen. Hij laat een hersenscan maken waarop zijn hersenschade te zien is. Die valt hem mee, en als hij ’s avonds de print bekijkt, zegt hij: ‘Ik voel me nu normaler.’ Nossell bezoekt hoogleraar bio-informatica Thomas Mailund.

Het antwoord op de vraag of hij normaal is en of hij recht op leven heeft, vindt Nossell niet in Mailunds mathematische modellen. Mailund: ‘We worden beter in screenen, dus dat zullen we ook meer gaan doen. Een deel van de bevolking bestaat over honderd jaar gewoonweg niet meer omdat we ze deselecteren.’ Het hoofd van het medisch museum dat Nossell vervolgens bezoekt, ontvangt hem tussen de gehandicapte kinderen op sterk water. Samen mijmeren ze over normaliteit.

1 comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s