Vaders stoel

  • Thy Father’s Chair

thy father

Shraga moet kiezen. Welke van de drie toetsenborden wil hij houden? ‘Kies er één’, zegt een schoonmaker. ‘Wat moet je met drie toetsenborden?’ Shraga kijkt vertwijfeld. ‘Ik kan niet kiezen. Jullie intimideren ons.’

De documentaire Thy Father’s Chair, geregisseerd door Antonio Tibaldi en Alex Lora, vertelt het intrigerende levensverhaal van de twee joodse tweelingbroers Shraga en Avrum, die allebei lijden aan de psychiatrische stoornis hoarding (verzameldwang). De tweeling woont samen in het van hun ouders geërfde huis in Brooklyn, New York. Na het overlijden van beide ouders leven Shraga en Avrum als hamsteraars. De twee 50-plussers gooien niets weg en maken niet schoon. De woning groeit uit tot een paradijs voor luizen, kakkerlakken en ander ongedierte.

Als de bovenbuurman vanwege stankoverlast stopt met het betalen van de huur aan de tweeling, start voor Avrum en Shraga een gevecht om de tastbare herinneringen aan hun overleden ouders te behouden. Een professioneel schoonmaakbedrijf dringt het leven van de hoogopgeleide broers ruw binnen en dwingt hen tot het maken van pijnlijke keuzes.

De documentaire illustreert op treffende wijze de verschillende aspecten van de stoornis hoarding: moeilijk spullen kunnen weggooien, geen onderscheid kunnen maken tussen spullen die wel of niet belangrijk zijn en hulp van buitenaf als bedreigend ervaren. Als een schoonmaker een stoffig cassettebandje in een vuilniszak wil stoppen, sputtert Avrum tegen. ‘Maar je hebt dit bandje al jaren niet gezien’, houdt de schoonmaker hem voor. ‘Je hebt nog nooit naar deze muziek geluisterd.’ Avrum ziet dit heel anders. ‘Is dit een straf? Jullie helpen ons niet. Dit is terreur.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s