Brief van de burgemeester

De bewoners van Finsterwolde zijn verbaasd als de Burgemeester een beroep op hen doet. “Het is hier wel een dikke teringzooi. Maar de laatste tijd is het juist rustig” In NCRV 2Doc: Brief van de burgemeester een portret van een onrustige straat in een krimpend dorp in Oost-Groningen. Er sluimeren allerlei problemen die aangepakt moeten worden, zoals ruzies, vervuiling, vereenzaming maar iedereen is erg op zichzelf. De burgemeester vraagt de bewoners om met een Eigen Kracht-conferentie problemen zelf op te lossen. Maar dat pakt anders uit dan de autoriteiten hadden verwacht….

Weerbarstige praktijk in beeld
In het najaar van 2014 was de documentaire ‘De brief van de burgemeester’ te zien bij NCRV 2DOC. Burgemeester Pieter Smit stuurde de bewoners van de Middenweg in Finsterwolde een brief, met de vraag om de problemen in hun straat met elkaar op te lossen. In de film is te zien hoe de inwoners van het Groningse Finsterwolde, na de nodige twijfels en met hobbels, met een Eigen Kracht-conferentie aan de slag gaan om de leefbaarheid van hun straat te verbeteren.

Destijds maakte de documentaire de tongen los: laten gemeente en woningbouw inwoners opdraaien voor achterstallig beleid en bezuinigingen? Hoe kan de Eigen Kracht-coördinator ‘zomaar’ vertrekken nadat de bewoners een plan hebben gemaakt? Maar ook: als burgers de regie over hun leefomgeving nemen, dan moeten gemeente en instanties wel met hen meewerken. De documentaire geeft de weerbarstige praktijk weer: gemeente en instanties zijn nog niet ingespeeld op plannen van hun inwoners. De film laat onverbloemd kansen en knelpunten van de participatiesamenleving zien.

Regie Marlou van den Berge .© Paul de Bont Producties 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s