La tête haute – de rauwe werkelijkheid van jeugdzorg

Van het rechte pad

La tête haute, nog maar een maand geleden de goed ontvangen openingsfilm van het prestigieuze filmfestival van Cannes, laat de rauwe werkelijkheid van de jeugdzorg zien. Centraal staat de jonge crimineel Malony, een volstrekt van de maatschappij vervreemde jongen. Al op 6-jarige leeftijd kon zijn alleenstaande, jeugdige moeder hem niet meer aan. Later in zijn tienerjaren werkt hij zich keer op keer in de nesten. Hij staat onder toezicht van een vriendelijke, welwillende kinderrechter (prachtige rol van Catherine Deneuve) en een maatschappelijk werker, brengt tijd door in verschillende jeuginstellingen, zelfs in de gevangenis. Maar ofschoon hij steeds mensen ontmoet die evenals de kinderrechter het beste met hem voor hebben, raakt hij toch altijd weer van het rechte pad.

Filmmaakster Emmanuelle Bercot heeft gezegd dat ze vooral ook de toewijding en het geduld van de hulpverleners wil laten zien. Daarin is ze zeker geslaagd. La tête haute is recht voor z’n raap en komt zonder omwegen ter zake. Toch wordt niet helemaal duidelijk waar Malony’s intense, plotse woedeaanvallen, zijn nihilistische kijk op het bestaan en zijn diepgewortelde drang tot zelfvernietiging vandaan komen. De suggestie is dat het niet louter sociale wortels zijn, maar dat Malony in zekere zin ook zo is ‘gemaakt’. Hetgeen de film overigens nog realistischer maakt.

La tête haute, vanaf 2 juli in de bioscoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s