Ahmed – bijna dertien

Ahmed woont met zijn jongere broers en Tsjetsjeense ouders in een buitenwijk van Oslo. De familie vluchtte vanwege de oorlog tussen Tsjetsjenen en Russen naar Noorwegen, maar zijn ouders willen graag zo snel mogelijk naar hun geboortegrond terug. Bij Ahmed thuis is vader de baas; degene die je automatisch respecteert. Ahmed is als oudste verantwoordelijk voor zijn broers, de boodschappen en allerhande klusjes. Ahmed vertelt dat tegen hem wordt gezegd dat hij binnenkort volwassen is en hij zich ernaar moet gedragen.” Nu hij bijna dertien wordt, begint hij na te denken over zijn eigen toekomst en zijn rol binnen het gezin. De film volgt Ahmed gedurende deze vormende maanden. Regelmatig wordt er gezamenlijk gekeken naar oude homevideo’s uit Rusland, terwijl zijn vader trots vertelt over zijn toekomstplannen voor het gezin. De jongens zien op video een vrolijke, hardwerkende man, die zo anders lijkt dan de vader die nu werkeloos en te neergeslagen thuis op de bank zit. Ahmed vraagt hem op de man af waarom hij nu niet dezelfde papa is als toen. Steeds vaker ageert de jonge tiener tegen zijn vader. En steeds vaker twijfelt de zelfstandige Ahmed of zijn toekomst wel in Rusland ligt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s