Dingen hebben alleen de waarde die wij er aan geven

Video’s technologie en zorg

technologie
Het kennisplein Zorg voor Beter heeft drie inspirerende filmpjes gemaakt over technologie. De filmpjes (8 min.) zijn goed te gebruiken in het mbo- en hbo-onderwijs en voor bijscholing van medewerkers. Bij ieder filmpje is een leskaart te downloaden met vragen om het filmpje in de groep te bespreken.

Elk filmpje geeft een praktisch en inspirerend beeld van de ouderenzorg en de mogelijkheden die technologie biedt aan zowel zorgmedewerkers als ouderen. De filmpjes zijn ontwikkeld door de werkplaats Nieuwe functies en technologie van Zorg voor Beter.

Contact via technologie in de ouderenzorg
Er zijn verschillende online platforms waarmee zorgorganisaties met cliënten, familie en mantelzorgers informatie uit kunnen wisselen zoals filmpjes en foto’s. Familieleden van bewoners blijven zo goed op de hoogte van de activiteiten van hun dierbare. Ook zonder online platform is digitaal contact heel goed mogelijk: bijvoorbeeld met de smartphone of computer waarmee via skype gebeld kan worden met familieleden in het buitenland. Bekijk het filmpje (8 min.) en download de leskaart.

Zelfredzaamheid en technologie
Dankzij allerlei apparaten kunnen mensen langer in hun eigen huis blijven wonen. Een magnetron kan bijvoorbeeld al een groot verschil betekenen. Of een scootmobiel waardoor de cliënt meer mobiel blijft. Internet waarmee je boodschappen kan bestellen. Maar ook een lichtschakelaar met afstandsbediening of handige domotica waarmee je de gordijnen dicht kunt doen, als je dat zelf niet meer kunt. En ook de wijkverpleegkundige maakt dankbaar gebruik van technologie, via beeldschermzorg. Het gaat erom dat je als zorgverlener kijkt wat de cliënt nodig heeft om zelfredzaam te blijven, en dan op zoek gaat naar een oplossing. Er zijn veel technische mogelijkheden. Bekijk het filmpje (8 min.) en download de leskaart.

Gebruik van technologie door zorgmedewerkers
Technologie die dagelijks gebruikt wordt, is ook prima toepasbaar in de zorg. Met de smartphone kan je collega’s, vrijwilligers en cliënten goed bereiken. Een nieuwe ontwikkeling zijn sensoren, gekoppeld aan software, die in de kamer van de bewoner kunnen worden geïnstalleerd, zodat de zorgverlener op afstand kan zien of de bewoner wel of niet op de kamer is. En of de cliënt nog beweegt, want misschien is hij wel gevallen. Bekijk het filmpje (8 min.) en download de leskaart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s