Doof en Sprakeloos – The Tribe

De ware vriend begrijpt ook zonder woorden

De Oekraïense film The Tribe (regie: Myroslav Slaboshpytskiy), behoort tot de opmerkelijkste bioscoopreleases van de laatste tijd. De film speelt zich af in een internaat voor doven. Van ondertiteling is geen sprake, de film kent ook geen noemenswaardige dialoog, hetgeen de kijker dwingt tot goed kijken en hem deelgenoot maakt van een stille, autonome sociale microkosmos. Van het actuele Oekraïne is hoegenaamd niets te merken.

In die microkosmos moet een nieuwkomer zijn weg vinden en overleven. Zijn pad gaat niet – en dit is een understatement – over rozen. De internaatleiding blijkt corrupt en zijn medestudenten hebben een bende opgericht die zich bezighoudt met afpersing en prostitutie. Zo belandt de nieuweling in een grauwe, primitieve wereld waar een gruwelijke abortus een alledaagse handeling lijkt, en een dodelijk ongeval en een moord letterlijk in stilte kunnen gebeuren.

De acteurs – allen doofstom en niet-professioneel – zijn zonder uitzondering geweldig. The Tribe schetst – zo mag je hopen – niet de alledaagse, sociale werkelijkheid van doofstomme jongeren, maar verplaatst de kijker niettemin in hun wereld. Na afloop bent u hoe dan ook een ervaring rijker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s