Stil water

Over wat kinderkanker met een gezin doet

De documentaire Stil Water volgt drie verschillende gezinnen die moeten leren omgaan met de realiteit van een kind, broertje of zusje met kanker. De film laat op een aangrijpende manier zien hoe het leven van de gezinsleden rondom Fien, Matthijs en Bente wordt opgeschud door deze ziekte.

In Stil Water worden dus drie verschillende families gevolgd. De familie Goudswaard uit Alblasserdam met hun dochter Fien en haar twee oudere zussen, Jette en Maud. De familie rondom Bente van Eersel uit Weesp, met haar grote broers Jens en Tim. En als derde het gezin Voerknecht met hun zoon Matthijs en zijn broers Steven en Reinier uit Pijnacker.

Twee jaar lang heeft filmmaker Simonka de Jong de gezinnen mogen volgen. Thuis in de kinderkamer, bij behandelingen, samen aan de eettafel, bij de therapeut en bij spannende gesprekken in het Prinses Máxima Centrum. Niet alleen de ouders komen aan het woord, ook de broertjes en zusjes van de zieke kinderen delen hun verhaal. Ze vertellen hoe ze zich groot proberen te houden, maar ook worstelen met hun eigen emoties wanneer blijkt dat de situatie verergert. Hoe ze hun broertje of zusje proberen te ontzien, ook als die wel heel veel aandacht opeist. Ook vertellen deze kinderen eerlijk hoe ze zichzelf soms niet gezien voelen, ondanks hun eigen grote verdriet.

De film gaat niet alleen over de schrik en de tranen, het laat ook op bijzondere wijze zien hoeveel veerkracht de gezinnen hebben. En hoe de ouders zich gesterkt voelen door de mensen om hen heen, door de artsen en verpleegkundigen of hun eigen geloofsovertuiging. In de documentaire is te zien hoe belangrijk het is om elkaar als gezin vast te houden, om te blijven praten, ook als je niet precies weet wat je moet zeggen.

De emotionele impact die de ziekte heeft op het gezin wordt in de documentaire Stil Water in alle openheid getoond. Ouders bespreken hun grootste angsten en reflecteren op hun rol in het gezin. De documentaire laat zien dat – in al het verdriet, wanhoop en verlies – de gezinnen een enorme draagkracht hebben waarbij de saamhorigheid, het elkaar vasthouden en oprecht de ander zien waardevol en van betekenis is”

Fien uit Alblasserdam (6) overleed in september 2021 aan de gevolgen van een hersenstamtumor.

‘Stil Water’ is een film van Simonka de Jong, en een coproductie van De Haaien en de EO, met medewerking van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s