Feest

Feast

Feast is een gewaagde deconstructie van de beruchte Groninger hiv-zaak, van de Nederlandse kunstenaar en filmmaker Tim Leyendekker, waarin drie mannen andere mannen drogeerden en besmetten met hun eigen hiv-geïnfecteerde bloed. Deels fictie, deels documentaire, neemt de film ons mee langs zeven sequenties, die allemaal een ander licht op de zaak schijnen.

In zijn speelfilmdebuut zet Leyendekker de eigenzinnige vorm van zijn korte films voort en laat hij de voor de hand liggende keuze voor een psychologisch drama links liggen. FEAST bestaat uit een beeldenreeks, waarbij Leyendekker voor elk afzonderlijk segment steeds met een andere cameraman samenwerkt. Elk segment belicht een bepaald aspect van de gebeurtenissen en heeft zijn eigen signatuur. Zo zien we hoe tijdens de persconferentie de politie de bewijsstukken op tafel legt. Een van de daders wordt in een extreme close-up getoond terwijl zijn stem in een audio-opname te horen is. Een botanist spuit een virus in een tulp. Het idee achter het isoleren van de verschillende elementen die samen het verhaal vormen is dat dit de kijker meer vrijheid geeft in het analyseren ervan. Door te focussen op slechts een aspect verdwijnt de ruis naar de achtergrond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s