Vergeet de toegang niet!

De toegang bepaalt de kansen tot vooruitgang

Hoe is de toegang naar ondersteuning en hulp in gemeenten op dit moment georganiseerd? Wat gaat er goed en wat minder? Wat zijn ambities ten aanzien van de gemeentelijke toegang? Wat vraagt het aansturen van het in- en externe transformatieproces van de wethouder? Welke lessen zijn hieruit te trekken?

In dit document worden handelingsperspectieven aangereikt om de toegang in de gemeente duurzaam te verbeteren. Vier niveaus komen aan de orde: de wethouder zelf, de beleidscontext, de uitvoeringspraktijk en professionals en de sociale basis. 

Vier niveaus

 ‘Zeker bij onderwerpen die in het sociaal domein spelen, heb je elkaar nodig’

Duurzame verbetering van de toegang

Allereerst komt de wethouder zelf in beeld. Welke kennis, houding en gedrag van de wethouder zelf zijn behulpzaam bij het realiseren van een duurzame verbetering van de toegang? Hoe wethouders dit bezien is weergegeven in hoofdstuk 1. Wat er zich afspeelt en nodig is in de beleidscontext, in het gemeentehuis, komt aan de orde in de hoofdstuk 2. Hoofdstuk 3 zoomt in op de uitvoeringspraktijk en professionals. Het gaat hierbij ook om de visie op de toegang en de samenwerking met andere partijen. In hoofdstuk 4 is er aandacht voor de sociale basis: hierbij gaat het om wat er zich afspeelt in de samenleving en hoe wethouders omgaan met signalen van inwoners. Het afsluitende hoofdstuk 5 reflecteert op de bevindingen in dit rapport: wat leren we van de praktijk ten aanzien van het verbeteren van de toegang? Met een handreiking om te werken aan een duurzame verbetering van de toegang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s