Jason

Hoe hebben we dit kind dit aan kunnen doen?

De wrange trilogie van Maasja Ooms over de Nederlandse jeugdzorg vindt een indrukwekkend einde met het laatste deel ‘Jason,’ een documentaire die in diens directe eerlijkheid als een vuistslag aankomt.

‘Jason’ (2021) is een documentaire over een man met een missie. De kijkers volgen het leven van deze tweeëntwintigjarige tijdens zijn geslachtstransitie, zijn alledaagse vriendschappen maar ook zijn zware therapiesessies. Alles gaat hij aan met een lach, die de kijkers ongelovig achterlaat wanneer zij ontdekken hoeveel leed daarachter schuil gaat, waaronder huiselijk geweld, misbruik en een verblijf in een gesloten jeugdinstelling voor vier maanden.

Het verhaal van Jason Bhugwandass, een jongen uit Amsterdam-Noord met een bijzonder heftig verleden, wordt in de film aangrijpend en genegen geportretteerd. Onbeschaamd wordt een boekje opengedaan over de meervoudige trauma’s uit zijn jeugd, waaronder zijn verblijf in een gesloten jeugdinstelling als een van de trauma’s zelf in plaats van zijn genezing. De film slaagt er in om door alle labels te hakken, van ‘probleemjongere’ tot ‘hoofdpijndossier,’ en de mens erachter te tonen.

Regisseur Maasja Ooms is al bekend van haar eerdere documentaires ‘Alicia’ (2017) over een meisje verstrikt in de Nederlandse jeugdzorg en ‘Rotjochies’ (2019) over ontspoorde probleemjongeren. In ‘Jason’ keert zij voor een laatste keer terug naar deze thematiek door het levensverhaal van Jason getrouw weer te geven.

Jason is nu ervaringsdeskundige bij ExperiencedExperts (ExpEx), studeert psychologie en gaat de dialoog aan met beleidsmakers, politici en jeugdzorgaanbieders. Zijn doel: de huidige staat van de jeugdzorg veranderen.

Kijk op 21 november naar de documentaire op NPO2 om 20.00 uur. Om 23.00 uur is er bij Inside IDFA op NPO 2 een nagesprek tussen de hoofdpersoon en mede-ervaringsdeskundige Sanne met Peter Dijkshoorn, ‘Landelijk ambassadeur lerend jeugdstelsel,’ en Margot Ende, directeur van het Vergeten Kind.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s