Op de kleintjes letten

Is dat beleid of is daarover nagedacht

Sinds 2015 zijn gemeenten bestuurlijk en financieel verantwoordelijk voor jeugdhulp. De overdracht van deze bevoegdheid – van het Rijk en de provincies naar de gemeenten – ging gepaard met een korting van 450 miljoen op het jaarlijkse budget. Dit, met het idee dat gemeenten dichter bij de inwoners opereren en zij jeugdhulp daardoor effectiever en efficiënter kunnen uitvoeren.

Gemeenten hebben pijn in de portemonnee. Zij kampen met grote financiële tekorten voor jeugdhulp. Sommige gemeenten introduceren daarom wachttijden, andere proberen de kostprijs van jeugdhulp te drukken of bezuinigen op preventie. Dat zijn echter geen structurele oplossingen….

Pieter Pottenkijker – fan van het eigen kracht denken (niet te verwarren met ‘zoek het zelf maar uit’) – gaat op zoek naar haalbare antwoorden voor de financiële problemen. Waarbij hij het dansen op andermans vloer – een hogere uitkering van het Rijk – buiten beschouwing laat.

De auteur, Peter Paul J. Doodkorte is senior-adviseur bij Vondel & Nassau, een landelijk werkend adviesbureau voor overheden en organisaties werkzaam binnen het sociaal domein. Meer van zijn blogs en ideeën zijn te vinden op Verruim de horizon, De kracht van het alledaagse en Inspirituals

Het regioteam Opdrachtgever-/opdrachtnemerschap Wmo en Jeugdwet

Goede samenwerking tussen gemeenten en zorgaanbieders op gebied van visievorming, inkoop, contractmanagement, uitvoering en verantwoording leidt tot betere en betaalbare maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg, minder administratieve lasten en meer werkplezier. Het Regioteam Opdrachtgever-/opdrachtnemerschap Wmo en Jeugdwet ondersteunt gemeenten en aanbieders daarbij. Peter Paul Doodkorte is een van de (acht) regioadviseurs die dit team vormen.

Het regioteam opereert namens drie organisaties: Programma Inkoop en Aanbesteden Sociaal Domein, het Ketenbureau i-Sociaal Domein en Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd. Hiermee beschikken de regioadviseurs over een breed palet aan producten en diensten, instrumenten, opleidingen en praktijkvoorbeelden. Daarnaast hebben ze via deze drie organisaties toegang tot een groot netwerk van experts, ervaringsdeskundigen en een rechtstreeks lijntje met ‘Den Haag’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s