Onze ijsberg smelt

Succesvol veranderen in moeilijke omstandigheden

“Onze ijsberg smelt” is een uitermate vermakelijk boek met een heldere les over verandermanagement. Geen ingewikkelde modellen en theorieën, maar gewoon een verhaal wat voor iedereen die wel eens in een veranderingstraject betrokken is geweest herkenbaar zal zijn. En waaruit je waardevolle lessen kunt halen, als je op het punt staat een veranderingstraject in te gaan.

Het verhaal

Het verhaal gaat over een pinguïn kolonie die op een ijsberg in de zuidelijke IJszee leeft. Binnen de pinguïn kolonie is alles goed geregeld en er is een heldere organisatie structuur. Maar dan is er pinguïn Fred. Pinguïn Fred ontdekt iets verschrikkelijks: de IJsberg gaat breken.

Het verhaal vertelt vervolgens hoe Fred moet lobbyen om aan de leiderschapsraad duidelijk te maken wat er gaande is. Als de leiding eenmaal overtuigd is, althans de belangrijksten, moet een plan gemaakt worden hoe de rest van kolonie op het naderende onheil voor te bereiden. Of zou het juist geheim moeten blijven?

Het boek gaat verder over het kiezen van een oplossing, het zoeken naar alternatieven. Er wordt een plan gekozen en “verkocht” aan de kolonie en vervolgens moeten vele tradities uit de cultuur van de pinguïns op een slinkse wijze doorbroken worden.

Met vallen en opstaan voeren ze het plan uit, gaan ze met weerstand om en wordt de verandering tot een succes gebracht. Uiteindelijk moet zelfs de structuur van de leiderschapsraad er aan geloven. Kortom, de verandering is pas compleet als iedereen aan de beurt is geweest.

En ze leefden nog lang en gelukkig.

Een fabel?

Maar waarom moet een verhaal over verandermanagement in de vorm van een fabel verteld worden? Een fabel leest gewoon leuker dan een droog theorie boek. Het kan ook door iedereen gelezen worden, met iedere achtergrond.

De lessen over verandermanagement

De lessen die we kunnen leren over verandermanagement worden aan het einde van het boek nog even praktisch samengevat:

 1. Bereid de weg voor:
  1. Creëer een gevoel van urgentie
  2. Verzamel een leidend team
 2. Maak een plan van aanpak:
  1. Ontwikkel een visie en strategie voor de verandering
 3. Zorg dat het gebeurt:
  1. Communiceer
  2. Maak het anderen mogelijk te handelen
  3. Genereer korte termijn successen
  4. Houd het tempo hoog
 4. Bestendig de nieuwe situatie:
  1. Creëer een nieuwe cultuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s