Trauma wegdansen

chatoiuilles

  • Les Chatouilles

Odette, hoofdpersoon in de film Les Chatouilles, ontwikkelt als meisje een passie voor dansen. Haar droom is prima ballerina te worden.

Ze zal ook worden toegelaten tot het conservatorium in Parijs en met dansen haar geld gaan verdienen. Familievriend Gilbert, zelf vader van drie jongens, geeft haar in haar jeugd buitensporig veel aandacht en overspoelt haar met cadeaus. Hij manipuleert Odette op een gegeven moment om intieme ‘kietelspelletjes’ met hem te spelen. Haar ouders hebben niets in de gaten. Pas als Odette volwassen is, volgt de confronterende en verwarrende ontdekking met de ware aard van hun vriend.

Centraal in de film staat de terugblik van Odette als volwassen vrouw, met haar therapeute, op het traumatische misbruik in haar jeugd. Via flashbacks, die zich soms wonderlijk mooi vermengen met haar dromen, herinneringen en het heden, krijgt de kijker inzicht in haar leven én in het therapieproces.

Ronduit pijnlijk is de scène waarin haar moeder, met wie Odette een zeer moeizame relatie onderhoudt, haar betrapt als ze een bebloed slipje in de wasbak wast. Odette is pas 10 jaar en haar moeder denkt dat ze voor het eerst ongesteld is geworden. Ook een paar pedoseksuele scènes in de film voelen nogal ongemakkelijk. De talrijke, fraaie dansscènes, waarin Odette haar trauma’s weg danst, zijn een mooie compensatie. Intense film, met puik acteerwerk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s