oneindig mij

oneindig

  • Praten over zelfmoord

Over zelfmoord wordt niet graag gesproken – terwijl schattingen uitwijzen dat alleen al in Nederland jaarlijks zo’n honderdduizend mensen een poging doen, waarvan tussen de achttienhonderd en tweeduizend met dodelijke afloop.

Frank Schaake deed zelf op zijn 20ste een suïcidepoging. Voelde dat destijds als een weloverwogen besluit, achteraf was hij blij dat de poging mislukte. In 24 van de 100.000 heeft hij vierentwintig indringende levensverhalen opgetekend van mensen die meestal meerdere suïcidale perioden hebben doorgemaakt. Zij openbaren eerlijk wat een impact een zelfmoordpoging heeft op hun naasten en hoe machteloos hulpverleners kunnen staan. Sanne zegt bijvoorbeeld: ‘Er wordt meestal niet stilgestaan bij de poging zelf. Hulpverleners lijken dat heel moeilijk te vinden. Dat is een tekortkoming, want als patiënt moet je dan zelf zien te dealen met de impact van de poging en de gevoelens van schaamte omdat deze mislukt is.’

Misschien niet zo verwonderlijk, want in opleidingen van artsen, psychologen en andere hulpverleners neemt suïcidaliteit een marginale plaats in.

zelfmoord24 van de 100.000, Frank Schaake, Uitgeverij Van Praag, 342 blz., 22,50 euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s