Hongerblokkade

hongerblokkade

  • Het Leningrad-dieet

Buurmeisjes Oksana en Lena groeien op in een voorstad van Sint-Petersburg en zijn onafscheidelijk. Totdat Lena wordt gescout als model (het populaire ‘graatmagere type met een bizar gezicht’) en naar een flatje in Shanghai verhuist.

Oksana, afgunstig op Lena’s kans op een beter leven, zoekt een drastisch dieet om af te vallen en komt terecht op een vage website die de ‘hongerblokkade’ verheerlijkt. De hongerblokkade van Leningrad verwijst naar het beleg van Sint-Petersburg door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Honderdduizenden, misschien een miljoen inwoners kwamen om door ontberingen, zoals kou en honger. Het is een afgrijselijke inspiratiebron, beseft Oksana uiteindelijk, maar tegen die tijd heeft ze ‘recepten’ als graspuree en lerenriemensoep al uitgeprobeerd.

De Russische journalist Wlada Kolosowa (1987), die in Duitsland opgroeide, heeft met Het Leningrad-dieet een geloofwaardig en modern verhaal geschreven over (bi)seksueel ontwaken, de treurige ratrace om model te worden, proberen te ontsnappen aan je buurt en de onlineleefwereld van anorectische meisjes. Dat klinkt somber, maar daarvoor is deze debuutroman te goed geschreven, met tragische situaties die ook komisch zijn – en andersom.

  • Het Leningrad-dieet, Wlada Kolosowa, De Geus, 256 blz., 20,99 euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s