En toen dansten wij

and then we danced.png

  • And Then We Danced

And Then We Danced is een sociaal drama over een jonge danser die worstelt met de grenzen van traditie en verboden liefde.

Merab (Levan Gelbakhiani) en zijn broer zijn begaafde dansers bij het National Georgian Ensemble. Hun vader – nu oude auto-onderdelen verkoper in een slechte markt – danste ooit op grote internationale podia, net als de grootmoeder van de jongens. Merab en de mooie Mary (Ana Javakishvili) dansen sinds hun tiende traditionele duetten. Door hun omgeving worden ze ook buiten het theater beschouwd als een paar. Wanneer op een gegeven moment de zorgeloze Irakli bij het gezelschap komt dansen, staat Merabs wereld op zijn kop. Irakli wordt niet alleen zijn grootste rivaal, maar ook zijn grootste verlangen. Met alle macht probeert Merab zich los te worstelen en uit te komen voor zijn gevoelens. Maar de Georgische dans is niet alleen gecodificeerd en gespierd, het is, zoals een krachtige balletbeheerder zegt, ‘de geest van de natie’. Een natie die geen tolerantie heeft voor homoseksualiteit.

De Georgisch-Zweedse filmmaker Levan Akin geniet al succes met And Then We Danced. De film, die in première ging in Director’s Fortnight in Cannes, won drie topprijzen op het Odessa Film Festival, waaronder Beste Film en de Beste Acteur voor Levan Gelbakhiani. And Then We Danced is de Zweedse Oscar inzending.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s