Pijn en glorie

dolor

  • De pijnen van een regisseur

De semiautobiografische film Dolor y Gloria (Pijn en Glorie) van de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar laat zien hoe regisseur Salvador Mallo na een succesvolle carrière ten onder dreigt te gaan aan fysieke (rugpijn, hoofdpijn en slikproblematiek) en mentale aandoeningen (angst en depressie).

Salvador (Antonio Banderas) bezoekt de acteur Frederico (Leonardo Sbaraglia) die dertig jaar eerder de hoofdrol in Salvadors meesterwerk vertolkte. De mannen hebben elkaar sinds de première van deze film niet meer gezien. Bij de hernieuwde kennismaking besluit Salvador voor het eerst in zijn leven heroïne te proberen en daarmee beginnen de trips naar onder meer zijn jeugd. Frederico wil weer terug het toneel op en krijgt zijn oude vriend zover dat hij een van diens autobiografische teksten mag opvoeren.

Pijn en Glorie is traag en ingetogen, maar ook persoonlijk en gelaagd. Voor de kijker is er ruimte voor eigen interpretatie: het is namelijk niet altijd even duidelijk wat een herinnering precies toevoegt aan de boodschap van de film. De muzikale begeleiding (Alberto Iglesias) is prachtig en draagt bij aan de emotie en melancholie van het verhaal. De scène waarin Frederico, bij toeval, het levensverhaal van Salvador opbiecht aan de oude jeugdliefde van de regisseur is zeer ontroerend en zal menig kijker bijblijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s